Short story

This winter I took a class in creative writing. I’ve never written any fiction or poetry before, so I thought it would be a good challenge. It was, and one of the results was a short story called “the mechanic” about a regular guy called Benny, who discovers a mysterious and unsettling talent. Here’s the entire story, let me know what you think. It’s in danish, though.

?Mekanikeren?
Alexander Kjerulf, November 2002

?Hej, Benny, kom lige her.?

Der blev stille p? v?rkstedet i Toyota Hundige. Folk kiggede op fra arbejdet, samtalerne gik i st? over rygebordet, transistorradioen blev slukket. Ekstra Bladet blev s?nket, foldet sammen, lagt v?k.

Et hoved dukkede op fra en af sm?regravene.

?Vi skal lige bruge dig herovre? sagde J?rgen. Han stod ved siden af en metalgr?n Toyota Corolla fra ?93 som var blevet bragt ind samme dag. J?rgen stak fingrene ned i brystlommen p? sin kedeldragt og hev en pakke Prince frem.

Benny gik op ad trinene fra sm?regraven, og hen imod J?rgen som var ved at t?nde en cigaret med en engangslighter. J?rgen tog et dybt hiv fra cigaretten, pustede r?gen ud, og netop som Benny n?ede ham, rakte han n?glerne til bilen frem.

Benny tog n?glerne og satte sig ind bag rattet. Han stak n?glen i t?ndingsl?sen med h?jre h?nd, lagde venstre h?nd p? rattet, lukkede ?jnene, og trak vejret ind gennem n?sen. Han trak vejret ind og ind, fyldte lungerne med luft og holdt vejret. Han m?rkede s?det under sig, rattet i den ene h?nd, n?glen i den anden. Lod kroppen blive tungere, tyngede s?det ned. Benny ?bnede munden halvt, pustede langsomt ud og drejede n?glen. Motoren startede. Benny m?rkede bilens vibrationer gennem s?det. Han h?rte motoren. Han m?rkede kun det, h?rte kun det. Han sad med lukkede ?jne og halv?ben mund og trak vejret langsomt og dybt. Hele hans opm?rksomhed var rettet mod lyden og vibrationerne i Corollaen.

Og efter et stykke tid begyndte Benny at vide. Motoren l?d f?rst normal, men h?rte man ordentligt efter, og det gjorde Benny, s? var der en svag summen. Det var generatoren. Men var det en l?s generatorrem, eller var der g?et et leje? Benny gik l?ngere ind i lyden, og var der lidt endnu. Han pustede luften helt ud af lungerne og stoppede motoren med en blid drejning af t?ndingsn?glen.
Benny ?bnede ?jnene, blinkede et par gange. Han steg ud af bilen og rakte n?glerne til J?rgen.
?Der er r?get et generatorleje.? sagde han, allerede p? vej tilbage til sm?regraven og den Camry fra ?89 han var ved at skifte koblingen p?.

Og mens Benny forsvandt ned i hullet igen, kiggede folkene p? v?rkstedet p? hinanden og udvekslede sk?ve smil. Hvordan fa?en g?r han det?

Benny selv t?nkte ikke meget over det, og slet ikke nu. Koblingen i Camry?en skulle skiftes og bagefter var der en Previa der havde et problem med str?mfordelerd?kslet.

Han havde v?ret mekaniker l?nge, og han havde l?nge kunnet h?re hvad der var galt med biler. Hvis det var noget alvorligt kunne han h?re det med det samme. De mere spidsfindige problemer kr?vede lidt mere koncentration.

Nogle gange h?rte han en bil og han kunne h?re at der var noget galt, og hvad der var galt – og han vidste hvordan det skulle l?ses og hvad der ville ske hvis der ikke blev gjort noget ved problemet. I de tilf?lde kunne han godt finde p? at stoppe folk p? parkeringspladsen ved Bilka og fort?lle dem, at tankudluftningen ikke fungerede eller at hovedlejerne ved krumtappen skulle skiftes.

Og nogle gange h?rte han s? den samme bil igen (denne gang ved Silvan), og problemet var ikke blevet l?st, og han kunne h?re at problemet var blevet v?rre. Det forstod han aldrig.
Men her p? v?rkstedet var det godt. Her blev tingene fikset.

Samme aften sad Benny og J?rgen i omkl?dningsrummet i B56. Det havde v?ret en h?rd kamp mod Murermester Jensens hold. 2-2 og J?rgen havde scoret begge m?lene. Benny var venstre back.
De sad med hver sin ?l og skulle til at kl?de om, og J?rgen var i gang med sit yndlingsemne: Konen. J?rgen snakkede altid om Dorthe. Om alle de penge hun brugte, alt det t?j hun k?bte. Om hendes diller med (p? skift) astrologi, pyramidekraft, feng shui, pendulering og nu numerologi. Det sidste var det v?rste, fordi numerologen (og dermed ogs? Dorthe) mente at de skulle skifte efternavn fra Andersen til Ahnderszehn. Det var noget med positive energier.

Men mest af alt snakkede J?rgen om hvor utilfreds Dorthe altid var. Intet var godt nok. Ikke deres hus, ikke deres bil, ikke deres liv, deres ferier, deres b?rn, og is?r ikke J?rgen.

?Nu brokker hun sig fa?eme ogs? over mit t?j.? J?rgen efterlignede Dorthe?s lidt nasale, klagende stemme. ?Har du t?nkt dig at g? ud i den jakke? Pudser du aldrig de sko? Hvordan er det dit slips sidder? Her forleden var jeg…?

Benny havde h?rt det meste af det f?r, og vidste at denne samtale ikke kr?vede nogen indsats af ham ? J?rgen skulle nok holde den k?rende. Benny begyndte at tage fodboldst?vlerne af, og mens hans gjorde det, blev J?rgens stemme en behagelig, konstant, uforpligtende summen i baggrunden.

J?rgens stemme summede, mens Benny tog sko og sokker af, og s? vidste han pludselig. Med en dyb sikkerhed vidste han n?jagtig hvad J?rgens problem var. Han s? det hele for sig i al sin enkelhed. Her var J?rgen, der var Dorthe, her var problemet ? og der var l?sningen! Benny vidste ikke hvordan han vidste, men han vidste helt ind i knoglerne at det var rigtigt.

?J?rgen? sagde han.

J?rgen tav, mest i overraskelse over at blive afbrudt midt i endnu en detaljeret gennemgang af hans kamp for at beholde sine yndlingshjemmesko, hvor hullede de end var.

?J?rgen, dit problem er at Dorthe ikke elsker dig. Hun har faktisk aldrig gjort det, og hun kommer ikke til det. Hvis du forlader hende nu, f?r i det begge to bedre.?

J?rgens underk?be faldt to centimeter og blev der. Hans ?jne udvidede sig. ?Hv-hvad sagde du??
?Dit problem er at Dorthe ikke elsker…?

?Hold k?ft, jeg h?rte dig godt f?rste gang. Hvorfor siger du s?dan noget lort??

Benny t?vede. ?Det passer? sagde han forsigtigt.

?Det er kraftedeme ikke rigtigt. Vi har v?ret gift i otte ?r. Vi har det fint sammen.?

?Jamen du fort?ller altid om hvordan hun brokker sig, og sk?lder ud hver gang…?

?Jamen… s?dan er kvinder. Det betyder ikke at hun ikke… at hun… det du siger.? J?rgen fortsatte hurtigt. ?Jeg er heller ikke nem at have med at g?re, og… og… og jeg g?r nok heller ikke s? meget op i mit t?j som jeg skulle, og…?

J?rgen stoppede og kiggede p? Benny. Han proppede sit t?j ned i Hummel-tasken, lynede den til og gik. Hans fodboldst?vler larmede hele vejen, mens sm? stykker jord blev sl?et l?s fra knopperne og fl?j ud over det hvide flisegulv.

Benny tog et bad, kl?dte sig p? og satte sig ud i sin bil. Klokken var n?sten syv, og han havde lovet Berith at k?be ind p? vejen hjem. Hun var til aftenskole. Spansk. Han startede bilen, t?ndte for radioen og begyndte at k?re.

?Radioavisen, godaften. De j?diske bos?ttere p? vestbredden har idag f?et st?tte fra Israles premierminister Ariel Sharon. Ved en tale i det israelske parlament, Knesseth, erkl?rede han at…?
Benny havde det meste af sin opm?rksomhed p? trafikken. Opl?seren summede videre i baggrunden. Han summede og pludselig vidste Benny, at opl?serens st?rste problem var at han gerne ville v?re v?rt p? TV-avisen, men at han (for nu at sige det som det var) var for grim. Hans eneste chance var at opgive dr?mmen, og koncentrere sig om radioen.

?…og vi stiller om til vores korrespondent i Jerusalem?.

?Stemningen blandt pal?stinenserne her i byen har v?ret trykket…? l?d stemmen i radioen over en d?rlig telefonforbindelse og Benny vidste, vidste, at manden var afh?ngig af kokain, allerede havde mistet to k?rester p? grund af det og var p? vej til at miste den tredje og alle sine penge. Han vidste at kokainen skulle d?kke over korrespondentens mindrev?rdskompleks. Hans eneste chance var at starte p? afv?nning og terapi, og at forlade jobbet som udenrigskorrespondent, der var alt for stressende til at afv?nningen ville have en chance mens han var i gang med det.

Derefter kom et interview med mellem?st-ekspert Anette Theil-Larsen som opdragede sin s?n alt for stramt (han ville ende i kriminalitet hvis hun blev ved), sporten med en opl?ser der var b?sse men ikke selv vidste det, og vejret med en kvinde der kun kunne elske m?nd som slog hende. De skulle henholdsvis give s?nnen noget frihed og ansvar, tage en tur i Amigo Sauna og opgive m?nd i et ?r.
Benny slukkede radioen og sad og vidste, men kunne ikke g?re noget. Det bekymrede ham nu ikke s? meget. Han vidste ogs? godt at der var masser af biler derude som var i stykker, men han kunne jo ikke finde og reparere dem alle sammen. Det med J?rgen forvirrede ham mere. Nu havde Benny fortalt hvad der var galt og hvad han skulle g?re, og alligevel var han bare blevet vred.

Han var fremme ved Kvickly. Parkerede, steg ud, checkede at han havde indk?bssedlen som Berith havde skrevet. P? vej hen til indgangen passerede han en ung fyr som sad i en Mazda M5 med motoren k?rende og kalechen nede og talte i mobiltelefon. Benny h?rte motoren k?re og… vent lidt… var det ikke… Jo det var. Benny n?ede hen til bilen netop som fyren skulle til at l?gge p?.

?OK, jeg kommer forbi i aften. Yes. Vi ses. Hej.?

Benny b?jede sig lidt forover og fik fyrens opm?rksomhed.

?Din k?reste ved du er hende utro. Hvis du ikke selv fort?ller hende det nu, forlader hun dig snart. Og din bil skal have justeret vakuumd?sens t?ndforstilling.?

?Hvad fanden snakker du om, din idiot.?

Benny pr?vede at forklare. ?Jeg kan h?re at…? men fyren kneb ?jnene sammen, smed mobiltelefonen p? s?det ved siden af sig og slog Benny h?rdt i ansigtet. Benny faldt bagover, m?rkede et h?rdt slag fra halebenet og hele vejen op til hovedet da han satte sig ned p? asfalten. Han h?rte hvin fra d?kkene og lugtede br?ndt gummi da Mazda?en accelererede v?k.

Benny tog sig til munden med den h?nd der ikke holdt indk?bssedlen. Han bl?dte lidt fra underl?ben. Han rejste sig op, fandt en indk?bsvogn, og gik ind i Kvickly.

Kartofler (2,5 kg). Porrer (1 bundt). S?dm?lk (2l). Sukker (2 kg). Han var lige ved at fiske oksek?d (500 gr) op af k?ledisken da et barn begyndte at skrige.

?Jeg VIIIIIIIIIIIIIIL ha? en m?lkesnitte!? Barnet sad i indk?bsvognen lige ved siden af hans. 3-4 ?r gammel, ubestemmeligt k?n. Moren stod ved siden af.

Og barnet skreg og Benny vidste, at barnet tr?ngte til at f? sat nogle gr?nser. At moderen f?lte skyld efter skilsmissen, og derfor fork?lede barnet. At hun var bange for at barnet skulle holde mere af sin far og derfor aldrig sagde nej. Moderen skulle simpelt hen s?tte nogle gr?nser.

Benny vendte sig mod hende for at fort?lle det. Han fik ?jenkontakt med hende, og begyndte at smile. Smilet strakte hans underl?be ud, og det gjorde pludselig ondt i s?ret. Benny kiggede hende ind i ?jnene, og var klar til at sige ?Dit problem er at…?, men ordene kom ikke ud. Smilet forsvandt, Benny lagde oksek?det op i indk?bsvognen og gik ned mod Vin og Vand. Barnet skreg stadig.

R?dvin (3 fl). Hvidvin (1 fl). Corn Flakes (750 gr). Havde han husket porrerne? Det var sv?rt at koncentrere sig om indk?bene. Alle vegne h?rte han folks stemmer, h?rte problemerne og havde l?sningen. F? en abort. Lad v?re med at s?lge huset. Skift job. Rejs til USA. Bliv hjemme. F? en mand. Drop din k?reste. Men han kunne ikke hj?lpe dem.

Han kom hen til kassen med sine varer og fik betalt (683,25 og kassedamens s?n solgte narko for Hells Angels og hans eneste chance var, hvis hun meldte ham til politiet nu).
Da han kom hjem var huset tomt. Berith var f?rst hjemme fra spansk kl. 21. Han satte indk?bene p? plads. Gik ind i stuen.

Benny havde sv?rt ved at tro det, der var sket for ham. Han t?ndte musikanl?gget og satte en plade p?. Musikken startede, og Benny skyndte sig at stoppe den igen. Hvem skulle have troet at Roger Whittaker var p?dofil.

Benny satte sig i l?nestolen og t?nkte. Han vidste ikke hvordan det her var sket for ham. Om en time ville Berith v?re hjemme. Hun ville sige sige ?Hej skat, jeg er hjemme?, det gjorde hun altid. Og s? snart Benny h?rte det ville han vide hvad hendes problem var. Og l?sningen. Han tog sig til underl?ben, og t?nkte p? alle de mennesker han ikke kunne hj?lpe.

Benny hentede et kasetteb?nd fra reolen og fandt en mikrofon i en skuffe. Han satte b?ndet i anl?gget, sluttede mikrofonen til, trykkede p? record.

?Jeg hedder Benny.? Det f?ltes m?rkeligt at optage noget til sig selv. ?Og jeg vil gerne l?se mit problem.?
Han trykkede stop, spolede tilbage, trykkede play. H?rte sin egen stemme. Hans stemme summede, og Benny smilede. Han vidste hvad l?sningen var.

Han gik ned i k?lderen og trak en papkasse ned fra en hylde. I den l? det overskydende fyrv?rkeri fra sidste nyt?rsaften. Mellem raketter, sole og romerlys l? et par bl? cylindere p? st?rrelse med bordbomber. J?rgen havde haft tre bl?lyn med, som han havde f?et fra en hjemmev?rnsmand. De havde fyret det ene af. Lyden var s? h?j, braget s? enormt, at de bare stod og kiggede p? hinanden bagefter. Granatchock i miniudgave. S? der var stadig to tilbage.

Benny tog bl?lynene op, og satte kassen p? plads. Han satte det ene bl?lyn p? en hylde i hoveh?jde til venstre for ham, det andet tilsvarende til h?jre. Stillede sig pr?vende mit i rummet.

Og str?g en t?ndstik.

One thought on “Short story”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.